A Tale Of Two (Very Green) Singapore Houses

For those of us who feel more at home in the woods than Times Square, finding a way to let nature inside our modern homes can be difficult. On one hand, we love modern conveniences like plumbing, internet, and energy-efficient design, on the other, we love the sound of trees rustling in the wind, and the feel of waking up in the middle of a meadow.

Most might assume that you can’t have both, but as a new project from Singapore-based design firm The Farm demonstrates, a blend of the modern and the organic truly is possible. The Wall House is actually a project that turned two separate dwellings into one, and surrounded the resulting structure with enough living greenery to satisfy even the most countrified mouse.

Wall House - The Farm

Image via The Farm

“This is a tale of two houses – similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole,” write the designers. The two blocks sit on a sprawling piece of land, belonging respectively to the retired parents and one of their children.”

You’d be hard pressed to realize that there were two separate dwellings on this property. A central courtyard accented with an oculus and raised granite connects the two sections. The two-story block contains the main living and master bedroom area, while the single-story block houses the entertainment areas, explains ArchiDesignClub.

Wall House - The Farm

Image via The Farm

Outside, the property is landscaped in the style of traditional Chinese gardens with minimalistic green roofs almost giving it the feeling of being slightly enveloped by the land rather than an anomaly suddenly constructed upon it.

One of the most stunning features has to be the sunken patio area, up from which adolescent trees have been allowed to grow–seemingly through the floor, ever reaching for the sunlight above. Inside, walls of floor-to-ceiling windows flood the rooms with natural light, illuminating the sparse but comfortable interior design.

Wall House - The Farm

Image via The Farm

Beth Buczynski is a freelancer writer and editor currently living in the Rocky Mountain West. Her articles appear on Care2, Ecosalon and Inhabitat, just to name a few. So far, Beth has lived in or near three major U.S. mountain ranges, and is passionate about protecting the important ecosystems they represent. Follow Beth on Twitter as @ecosphericblog

    • phor11

      Absolutely love what’s being done with precast concrete/wood/metal/glass combinations these days. I only wish it were more widespread (and therefore cheaper).

      “Stick framed”, masonry veneered houses that fall apart after 50 years really need to go the way of “solid brick” masonry houses of the early 1900’s.