Aga Khan Award Picks Work To Enhance Natural Ventilation

The Aga Khan Award for Architecture—the world’s most generous, and arguably most prestigious architectural award—has announced finalists for its 12th 3-year cycle.

The awards go to the parts of the world where Islam has a significant presence. That generally means the hotter parts, so it’s natural that they are finding designs with innovative ways of providing shade and focusing breeze. Alternatives to energy-hungry air conditioning, in other words.

The Met

Is this a photo or an optical illusion diagram? It’s the Met’s facade. WOHA via CTBUH

The Met condo towers in Bangkok are the work of WOHA, a superstar Singapore firm whose theme is Breathing Architecture. WOHA encourages at least two kinds of breath: airflow through their complexly perforated structures, and transpiration in the living plants that festoon them.

Met-20th-floor-plan

Floor plan of one of the unbridged floors of the Met. Via WOHA.

Each of the Met’s hundreds of balconies and bridges is planted. Some have pools for additional evaporative cooling. The complex holds 270 condos on 66 stories of three towers tied together by bridges at every fifth story. The design encourages both natural cross-ventilation and vertical convective airflow.

oasia

The Oasia Downtown. Via WOHA.

Skyscrapers first arose in cold, windy places like Chicago. WOHA argues convincingly that they need to be completely re-envisioned for the tropics. They show off a more extreme version in their Oasia Downtown project now underway in Singapore. They claim that Oasia will have live garden surfaces equal to 750% of the building site’s area. Based on the rendering above, the number sounds plausible as long as they can keep all that green stuff watered and happy.

kantana 2

Kantana Film and Animation Institute. Via Bangkok Project Studio/Arch Review.

Moving from the tall, futuristic, and airy in Bangkok, we find a low, rather primeval, and airy structure in the Thai hinterlands. New buildings for the Kantana Film and Animation Institute employ 600,000 hand-made bricks in a set of thick, 27-foot tall walls with undulating surfaces and erratically-placed holes. Some are exterior walls of single-story buildings, and others are free-standing, offering shade and directing the flow of air and of students.

kantana1

Breezey openings in the Kantana Film and Animation Institute. Via Bangkok Project Studio/Arch Review.

Actually, “disorienting” or “distracting the flow of students” may be more accurate. According to Architectural Review, architect Boonserm Premthada “is convinced this disorientation will activate a sense of curiosity and discovery among users;” meanwhile, “shade conjures an intimate atmosphere of focus and quietude in the working and learning spaces, cultivating a sense of otherworldliness and mystery, like a painting seen under moonlight.”

kantana concept

Concept drawing of the Film Institute. Via Bangkok Project Studio.

Finally, in Damascus, Syria we find (if the bombs haven’t hit it yet) the Lycée Français Charles de Gaulle. Those odd superstructures are solar chimneys that create an updraft to drive ventilation through the buildings. A courtyard garden feeds air intake into the rooms. The thick walls have two concrete layers separated by an air pocket. The Lycée was designed by Ateliers Lion Associés in partnership with Dagher Hanna & Partners.

Lycée

Lycée Français Charles de Gaulle in Damascus. Via AKAA.

Daniel Mathews writes about plants, animals, geology, and culture—most often writing in book form. (Bible form, if you listen to his fans. And now also in iPhone app form.) But he got his start in green homebuilding. Fresh out of Reed College, he went into the Oregon woods and built himself a tiny house out of timbers he cut and a cedar shakes he bucked and split all within 100 feet of the site. Fortunately he keeps up with the times, and focuses today on high-tech paths to a small carbon footprint. He lives in Portland with his wife, son, daughter, cat, dog, vegetable garden, and lots of music.